Épületbontással kapcsolatban hívj bátran: +36 30 418 6563 Írj e-mailt: kapcsolat.ab@gmail.com

Az épületbontás menete

bazalt kiskockakő galéria

Az épületbontás menete

Valljuk be, amikor épületbontásra gondolunk, legtöbben hatalmas acélgolyót képzelünk el, ahogy jobbra-balra himbálózva szétveri az építményeket, de az sem ritka, hogy képzeletünkben egy vezetékes TNT-s doboz jelenik meg, és mint valami mesefilmben a fogantyú lenyomása után a levegőbe repül minden. Ha eddig Te is így gondoltad, sajnos a következő pár bekezdés kemény lesz számodra. Ugyanis a bontás, egy nagyon precíz, lassú folyamat, és külső szemlélőként közel sem annyira izgalmas, mint egy hatalmas acélgolyó, vagy egy rakás robbanószer. 😀 

Miért lassú folyamat az épületbontás?

Nem mindig lassú (olyan 5-10 munkanap alatt is meglehet), de ha valaki precíz és igényes, és emellett szeretné a kibontott anyagokat újra felhasználni, vagy tovább értékesíteni, akkor nem árt, ha odafigyel, és nem csak hadonászik legjobb esetben a csáklyájával, rosszabb esetben pedig egy hatalmas géppel. Na de visszatérve az eredeti témához, hogy mi az épületbontás folyamata.

Az első lépésben meg kell határozni, hogy szükséges –e engedélyt beszereznünk az épületbontáshoz. Fontos tudnod, hogy nem minden esetben van szükség rá, a szabályozások folyamatosan változnak, városonként, sőt kerületenként is eltérhetnek, így minden esetben érdemes utánakérdezned, hogy az adott építmény bontása engedélyköteles –e. Az épületbontási engedély iránti kérelmet az építtető, vagy meghatalmazottja nyújthatja be az illetékes építési hatósághoz. A legtöbb szabadon álló családi házat, amik nem ikerházak és nem kapcsolódnak más építményekhez, engedély nélkül elbonthatjuk. Szerencsére a családi házak jelentős része ebbe a kategóriába esik. J

Szükséged lesz egy bontási tervre is abban az esetben, ha műemléket, zártsorú-, vagy ikerházat, örökségvédelemmel érintett építményt szeretnél elbonttatni.

Ezután egy újabb izgalmas téma, a közművek eltávolítása a bontandó területről, illetve az ideiglenes mérőórák elhelyezése, mert vízre és áramra szükség lesz a bontás során. Erre mindenképp érdemes odafigyelni a bontás előtt. Minden esetben vedd fel a szolgáltatóddal a kapcsolatot, és ne házilag próbáld megoldani. 😀

Ezután tartunk egy ingyenes terepszemlét, ahol megnézünk minden pontosan, és adunk egy nagyon jó ajánlatot, ami fix áras és rejtett költség mentes, viszont tényleg korrekt. Ha megegyeztünk és megkötöttük a szerződést, akkor jöhet is a munka keményebbik része, maga a bontás!

Nyitunk egy e-naplót, mert minden építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni, elektronikus formája az e-napló. Na de előtte még a kommunális hulladék összegyűjtése a bontandó épületből, mert bőven van mit összeszedni.

Utána a nyílászárókat, a padlót, burkolatokat szedjük fel. Nagyon fontos, hogy minden építőanyagot külön gyűjtünk, szelektálva, mert külön is kell elszállítani őket. Majd a gépészeti berendezések, szaniterek és vezetékek bontása, eltávolítása következik. Ezután jöhet a tető, a komplett gerendázat és a födémzet, de annyira nem szeretnék részletekig belemenni, a lényeg, hogy eltűnik minden, ami útban volt, majd jön a törmelék elszállítás, a tereprendezés, a földmunka, hogy friss, tiszta és új terepet adjunk az építkezésnek.

Még hátravan pár fontos feladat, hiszen a bontás lezárását be kell jelenteni az építésfelügyeleti hatóságnál, a hulladéklerakást igazoló nyilvántartó lapot a környezetvédelmi hatósághoz be kell nyújtani, illetve egy földhivatali záradékkal ellátott változási vázrajzot kell az Országos Építésügyi Nyilvántartásba (OÉNY) feltölteni.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, Isten ments, hogy pánikot keltsek! Egyelőre töltsd ki az ajánlatkérő űrlapunkat >> ITT<< ! Egyeztetünk, utána lesz még idő ezeken agyalni!

Az épületbontás menete
Scroll to top